12 Temmuz 2011 Salı

Sağlıklı tatilin sırrı; süt, kavun, karpuz

Sıcaklar arttıkça artıyor. İnsan kelimenin tam anlamıyla, durduk yerde adeta eriyor. Tabi, erirken de bir dolu hayati değere sahip organizma kimyasallarını kaybediyor. O kimyasallar kaybolunca da, değişik fonksiyon bozuklukları ortaya çıkıyor.
İster inanın ister inanmayın, eğer organizmanın kaybettiği kimyasalları belirli bir sürede yerine koymazsak, başımıza bir dolu dert alıyoruz. Mesela, proteinin temel taşları olan ve adına aminoasit denen kimyasallardan bazılarını (Özellikle tehlikeli güneş ışınlarının olduğu yaz günleri) besi yoluyla almazsak, hormon düzenimiz bozulur, güzelim tatil günümüz başa dert hale gelirmiş.
NEDEN YOĞURT VE AYRAN?
Yaz günleri her 4 saatte, muhakkak içerisinde temel aminoasit adı verilen yapı malzemesi bulunan sıvı yiyecek tüketmelisiniz. Çünkü, bu kimyasallar, alındıktan 4 saat sonra böbrekler vasıtasıyla dışarı atılırmış ve yerinede hemen yenisinin alınması gerekirmiş. Dünyaca ünlü Dr. Ulrich Strunza göre, bu karmaşık işi halletmekte çok kolay. Şöyle ki; sabah sekizden itibaren her 4 saatte; ya bir su bardağı yağsız süt, yağsız yoğurttan yapılma ayran veya yağsız yoğurt içilecek, yenilecek. Örneğin 8’de süt, 12’de ayran, 16’da yoğurt, 20’de meyveli yoğurt, gibi. Eğer bu 4 saatin aralarında da, gazı atılmış doğal maden suyu da içilirse, organizma saat gibi çalışırmış.
GÖZE DİKKAT!
Yaz günleri, özellikle orta yaş ve üzerindeki kişilerin gözlerindeki olumsuz gelişmeleri tetikleyebiliyor. Bu nedenle, yaz tatiline çıkacak kişilerin (Hele de göz konusunda sorunu varsa) muhakkak bir uzmanla görüşmesi gerekir.
Daha önce de bahsetmiştik ama, yeri geldiği için bir kez daha yinelemekte fayda var. Yaz günleri, bol miktarda karpuz ve kavun tüketenlerin (Diyabeti olanlar miktara dikkat etmeliler) sadece gözleri değil, tüm organizması daha sağlıklı hale geliyor.
Karpuzun içerisinde tespit edilen Zitralin adlı bir kimyasalın, damar genişletici, kan dolaşımının tüm hücrelere ulaşmasını sağlayıcı etkisi olduğu ortaya çıkarıldı. Burdan yola çıkarak, bu maddeden Viagra etkili bir ilaç yapılması için harekete geçildi bile. Betacarotin, zararlı güneş ışınlarından koruyucu etkisi nedeniyle şu günlerin en popüler meyve suyu, karpuzdan elde ediliyor. Karpuzda sodyum miktarı çok az, ayrıca demir, Vitamin A, elektrolit ve enzim yönünden zengin olduğundan hücre yenileme etkisi çok yüksek. Özellikle de, böbrek ve karaciğer hücreleri adeta yenilenmiş gibi oluyor.
Yalnız karpuz değil, kavun da, “İlaç meyve” olarak adlandırılıyor. Kavunda yeni tespit edilen “Zeaxanthin” adlı kimyasal, meyveye sarı rengini verirken, gözü de adeta yeniliyor. Belki inanmayacaksınız ama bu kimyasal saç dökülmesini de önlüyor.
Hamile kadınlar üzerinde uzun yıllara dayanan araştırma sonucuna göre, bol karpuz ve kavun yiyen kadınlar hem kolay doğum yapıyor, hem de doğan çocuğun akciğer kapasitesi olağanüstü yüksek oluyor.
El insaf, karpuz ve kavun daha ne yapsın?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder