10 Eylül 2011 Cumartesi

Goldman Sachs hakkındaki gerçekler

'2050 yılında Türkiye dünyanın 17'nci ekonomisi'
2009 yılı Eylül ayında uluslararası yatırım bankası Goldman Sachs'tan gelen bir açıklamaya göre; 2050 yılında Türkiye dünyanın 17'nci ve Avrupa'nın sekizinci büyük ekonomisi olacak. Banka'ya göre, "Türkiye'nin gayri safi yurtiçi hasıla büyüklüğü 2050'de 6 trilyon dolara ulaşacak. 2008 sonu itibarıyla 730 milyon dolar olan milli gelirin yaklaşık 10 kat artacağı öngörülüyor. Kuruluşun projeksiyonuna göre Türkiye 2050'de Japonya, Almanya ve Fransa'yı geçerek dünyanın dokuzuncu büyük ekonomisi olacak".

'Türkiye'de sat, Rusya'da al'

2011 yılı Haziran ayı, aynı bankadan yatırımcı tavsiyesi: "Türkiye'de sat, Rusya'da al." Raporda, Türkiye cari açık rakamı nedeniyle Türk hisse senedi piyasaları hakkında endişeleri olduğunu belirtmişti. Sözde yatırımcılara Türk bankaları için tavsiyelerde bulunuyor. Kuruluş, Türkiye'nin tersine Rusya'nın enflasyon görünümündeki toparlanma ve ucuz fiyat seviyeleri ile bir fırsat sunduğunu ifade ediyor.

'Türkiye ve Ukrayna en kırılgan ülke'
2011 yılının Ağustos ayı ve aynı bankadan bir açıklama; "Türkiye ve Ukrayna en kırılgan ülke". Goldman Sachs gelişmekte olan piyasalar raporunda Rusya piyasalarında ağırlığın artırılması Türkiye piyasalarından azaltılmasını tavsiye ediyor. Hazırlanan stres senaryosunun, Türkiye ve Ukrayna'nın potansiyel ödemeler dengesi kazalarına göreceli olarak daha kırılgan olabileceklerini gösterdiğini ifade ediyor.

'Türkiye'de durgunluk olasılığı yüzde 54'
Yine 2011 yılının Eylül ayı ve aynı bankadan gelen bir açıklama; "Türkiye'de durgunluk olasılığı yüzde 54". Goldman Sachs, Türkiye ekonomisi için büyüme tahminini aşağı çektiğini ve Ağustos ayı itibarıyla resesyon olasılığının yüzde 54'e yaklaştığını belirtiyor. Bu raporları ve tavsiyeleri açıklayan yatırım bankasına gelince. Raporlar arasında tutarsızlıklar var.
ABD yasalarına göre dolandırıcılıkla suçlanıyor. Federal Konut Finansmanı Teşkilatı aynı bankaya vergi mükellefleri adına 2008'deki krizdeki rolü nedeniyle dava açıyor. Davaya sunulan gerekçe, "toksik" olarak nitelenen düşük kaliteli ve yüksek riskli konut kredisi bazlı kıymetlerin (MBS) banka tarafından yatırımcılara kriz balonu patlamadan hemen önce dahi "güvenilir" şeklinde sunularak satılmaya devam edilmesi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder