10 Eylül 2011 Cumartesi

OYAK’ı dağıtma planı...

Yandaş medyanın sistemli bir şekilde gündeme getirerek hedef haline dönüştürdüğü OYAK’ın Türkiye’de en fazla vergi ödeyen kuruluş olduğunu hatırlatalım. Malumunuz OYAK’ın vergi vermeyen ordu şirketi olduğuna dair bir sürü ipe sapa gelmez şeyler yazılıyor. Türkiye’de üretilen çimentonun yüzde 14’lük payını üstlenen OYAK’ın Mardin, Ünye, Adana, Bolu ve Aslan Çimento’nun yıllık ödenen vergisinin zekatını bile türediler ödemiyor. Söz gelimi Mardin Çimento 19.9 milyon TL vergi ile Türkiye 98’ncisi. Mardin ilinde en fazla vergi veren 100 şirket toplamda 23 milyon öderken bunun % 87’si OYAK’ın Mardin Çimentosu. Ünye 14.1 milyon ile Ordu birincisi, Adana 13,5 milyon ile Adana birincisi. Bolu 3.2 milyon...

OYAK Beton da Marmaray projesinin özel olarak hazırlanmış betonunu yapan kuruluş. Yani elin Japonu, İngilizi en iyi betonu seçmiş. Ekonomi benim alanım değil. OYAK da babamın oğlu değil. Ne iş yaparlar diye merak ettim. Dünyaca ünlü Reno otomobilin Bursa’daki fabrikasının % 49 ortağı OYAK 2010 yılında 307 bin araç üretiyor. Gelmiş geçmiş hükümetlerin kambur olarak gördüğü Erdemir OYAK bünyesine katılınca yılda 7.1 milyon ton ham çelik üretmeye başlamış. TUKAŞ’ı biliyorsunuz. Hani salça deyince akla gelen marka. Ege bölgesinde en fazla üretim, ihracat ve istihdam oluşturan Türkiye’nin yüzakı gıda kuruluşu. OYAK İnşaat 2000’den bu yana 6 bin konut üretmiş, yeni projeleri devam ediyor 2012’de 12 bin konut daha teslim edecek. HAKTAŞ adlı kuruluş ise tarım ve veteriner ilaçlarını üreterek yurtdışına mahkumiyetin önüne geçiyor. Aralarında Eti büskivilerinin de bulunduğu Tam Gıda dünya çapında marka zaten.
50 yıl önce 65 bin üye ile yardım ve emeklilik sandığı niteliğinde kurulan OYAK’ın bugün 260 bin üyesi var. Gruba bağlı 60 iştirak şirketinde 29 bin çalışan var. OYAK devletin sosyal-güvenlik kuruluşu değil. Sanıldığı gibi TSK’nın bir parçası asla değil. Devlet bütçesinden yahut herhangi bir kurumdan yardım filan almaz. Savunma sanayii ile ilgili tek şirketi yoktur. Her ticaret erbabı gibi vergi yükümlüsüdür. Profesyonel kadrolar tarafından yönetilir. Bazı bankaları zarardan kâra geçiren ekonomi ve bankacılık dehası Coşkun Ulusoy Genel Müdürüdür. Ortakların seçtiği denetleme kuruluna karşı sorumludur. Maliye Bakanlığı müfettişlerinin denetlemelerinde gözünün üzerinde kaşın var bahanesi dahi bulunmamıştır.
YSıkı durun 2010 yılı toplam satışları 22.2 milyar TL’dır. Aktifleri ile 31.6 milyar TL’ye ulaşmıştır. 2010 ihracatı 4.150 milyon TL. Sadece 2010’da 1.583 milyon TL vergi ödemiştir. Yine 2010’da emekli olan 4.632 üyesine 603.6 milyon TL emeklilik yardımı yapmıştır.
Ülkemizin milli zenginlikleri haraç-mezat satılırken OYAK Ereğli Demir Çelik’in yüzde 49’unu, Erdemir Madenciliğin % 90, kısa adı AYAS olan Adana-Yumurtalık Enerji Santralinin yüzde yüzünü, İskenderun Enerjisinin yüzde 49’unu, TUKAŞ’ın yüzde 82’sini, Hektaş’ın % 54’ünü, OMSAN ile lojistik liderliğini elinde tutarken 2 yeni gemi ile dünya denizlerinde Türk bayrağını dalgalandırıyor.
İştirak şirketlerinin toplamı 60... Bu sütunlarda hepsini tek tek yazmam mümkün değil. İlgilileri internetten detaylı olarak inceleyebilir. Hedef tahtasına oturtulan OYAK’a önümüzdeki günlerde ilgi çekici operasyonlar yapılabilir. “İleri demokrasi”ye terfi ettiğimiz için yönetim kurullarına müdahale ile milli kuruluşları özelleştirme adıyla söz verdikleri yabancı kuruluş ve yandaşlarına peşkeş çekebilirler. Bizden hatırlatması...
Önce “Vergi bile ödemiyorlar... Bunlar özerk kuruluş... Askerin arpalığı...” gibi dedikodular üretilerek zemin hazırlanıyor. Yarın-öbürgün 260 bin ortaktan bir kaçı için çok özel haberler yazılacak. İtibar infazı bütün şiddetiyle uygulanarak OYAK dağıtılmaya çalışılacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder