27 Temmuz 2010 Salı

Mevlana’yı yasaklayalım!

atasciyan@stargazete.com

Mevlana’yı yasaklayalım! Verdiği öğütlerle kötü örnek oluyor bize!
“Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol” diyor...
Tırmanan terör, anayasa değişikliği için referandum, 12 Eylül ile 30 yıl sonra hesaplaşma, Balyoz davasında yeni gelişmeler derken ülkede yine sinirler gerildi. Bugüne dek hiç saygı duymamış olanlar ifade özgürlüğü kavramını kullanıp savaş çağrılarında bulunuyor.
“Şefkat ve merhamette güneş gibi ol” diyor... 
Seksenli yıllarda bile idam cezasının kaldırılması için imza toplanan Taksim Meydanı’nda “İdam cezası geri gelsin” diye imza toplanıyor! Birileri çıkıp çenesi çok kuvvetli olduğu için saldırısından korkulan köpek cinslerinin mayın tarlalarına salınmasını önerebiliyor!
 “Hoşgörürlükte deniz gibi
ol” diyor...
Kendine milliyetçi, yurtsever, anti-emperyalist diyenler kin ve düşmanlık kusuyor. Medya çoktandır şiddetin dilini benimsedi ve diyalog kurmak yerine polemik yaratıyor.
Kültür sanat dünyası bile ortamdaki cereyana kapıldı! “Tevazu ve alçakgönüllülükte toprak gibi ol” dior Mevlana... Bir tartışma, bir ihtilaf, bir saygısızlıktır gidiyor... Müzisyenler, mizahçılar, hatta sinema yazarları pusulayı şaşırdı!
Ve Mevlana “Gel, gel, ne olursan ol yine gel” diye çağırıyor herkesi...
Penguen mizah dergisine kendisini hayvan olarak karikatürize ettiği için dava açan Başbakan’ın, simgesini ve adını bir hayvandan alan bu mizah dergisine tahammül göstermesi gerektiğini düşünmüştük. Oysa aynı Penguen Başbakan’ı Türkiye’nin Arap dünyasıyla yakınlaşma politikası yüzünden Arap giysileri içinde karikatürize etti... Türk değil Arap olduğunu ima ederek ırkçılığa kaydı!
“Başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol” diyor Mevlana...
Fazıl Say ise arabesk furyasını facebook’ta “Arabesk yavşaklığından utanıyorum” gibi sert bir ifadeyle eleştirdi. Kullandığı “yavşak” sıfatı savunduğu yüksek kültüre ne kadar yakışıyor kendi takdiridir! Fakat bu ağır eleştiri üzerine ne hasta olduğu bırakıldı ne faşist! Hülya Avşar’dan takma ad kullanan köşe yazarlarına birçok kişi Fazıl Say’ın kişiliğine yüklendi. Arabesk yerine sövgüler tercih edildi.
Mevlana “Adam savaşmakla çetin er sayılmaz, öfkelendiği zaman kendini tutabilendir çetin,” diyor.
Kelebek yazarı Ömür Gedik, Jennifer Lopez’in KKTC konserini bu ülkede insan hakları ihlalleri olduğu iddiasıyla reddetmesine pek sinirlenince kızları askere alsalar Batıya, Doğuya saldıracağını ilan etti! Sinema yazarları, Engin Ertan’ın uyarısıyla kendi mail gruplarında “savaş yanlısı” olmayı uzun uzadıya tartıştı. Uğur Vardan’ın Gedik’in Sinema Yazarları Derneği - SİYAD’dan çok Militer Yazarlar Derneği - MİYAD’a yakıştığını Radikal’de yazması ve SİYAD yönetiminin dikkatini çekmesi ise meşhur polemikçiler tarafından fikir özgürlüğüne saldırı diye nitelendi!
“Aklın varsa bir başka akılla dost ol da işlerini danışarak yap” diyor Mevlana...
Atatürk Kültür Merkezi 2008 yılı ortasından beri kapalı. Kültür Sen,  Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın onarım projesine karşı dava açıp yürütmeyi durdurma kararı aldırdı. Ardından mahkeme projeyi iptal etti. Kültür Sen yeni projenin onaylanmasına rağmen AKB Ajansı’nın onarımı başlatmaması üzerine pek çok kültür kurumunun da desteğiyle AKM önünde suç duyurusunda bulundu. AKB de Kültür Sen davadan çekilmediği için onarımın başlamadığını açıkladı.
Yasaklayalım Mevlana’yı. Bize kötü örnek oluyor!
“Ne kadar bilirsen bil söylediklerin karşındakilerin anlayabileceği kadardır,” diyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder