12 Ağustos 2010 Perşembe

Koşaner ve Özel hakkında düşünceler

Org. Işık Koşaner Genelkurmay Başkanı oluyor. Çok beklenmedik bir başka gelişme ortaya çıkmazsa, ondan sonra Org. Necdet Özel bu makama gelecek. Jandarma Komutanlığı görevini teslim alan Necdet Özel'in sözleri, demokratik hukuk devletine bağlılığını gösterir mahiyetteydi. Aynen şöyle diyordu: "Bölücü terörle mücadeleyi tamamen hukuk kuralları içinde yürüttük. Hukuk dışı hiçbir faaliyete yer vermedik. Basında yer alan her iddiayı, büyük bir ciddiyetle ve duyarlılıkla inceledik, soruşturduk, ilgili makamları bilgilendirdik. Hiçbir şeyin üstünü örtmedik; bunun huzuru içindeyim. Birkaç talihsiz kaza dışında sivil vatandaşlara yönelik olumsuz hiçbir faaliyet olmadı."
Necdet Özel'in, alışılmış, standart konuşmaların dışında sözler sarf ettiğini görüyoruz. "İrtica ve bölücülük tehditlerine karşı cumhuriyeti koruyup kollayacağız" söylemi yerine, demokratik hukuk devletine vurgu yapıyor. Bu fark, önümüzdeki yıllarda, Türk Silâhlı Kuvvetleri'nin hep meşru zeminde hareket edeceğinin de bir teminatı oluyor.


***

Radikal gazetesi Ankara Temsilcisi Murat Yetkin, 26 Ocak 2006'da, "Askerin iki endişesi" başlıklı yazıyı kaleme alırken, dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Işık Koşaner'le görüştüğünü açıkladı. O görüşmede, Koşaner, Yetkin'e, "Yasalarımız cumhurbaşkanı seçilecek kişinin ya da eşinin nasıl giyinmesi gerektiğini söylemiyor" demiş, rahatsızlık konularını meşru zeminlerde dile getirdiklerini hatırlattıktan sonra, "Başka türlü müdahale olmaz, Allah göstermesin. Hiçbir fayda sağlamıyor" diye sürdürmüştü sözlerini. (Murat Yetkin-7 Ağustos 2010-Radikal)
Işık Koşaner'in, 2005 Ağustos'undan 2006 Ağustos'una kadar Genelkurmay 2. Başkanlığı görevini yaptığını biliyoruz. Onun döneminde hazırlanmış bir psikolojik harekât belgesi ya da talimat yok gibi görüyor. (Zaten o dönemde Genelkurmay Başkanı da Org. Hilmi Özkök'tü.) Buna mukabil, Koşaner'den sonra o makama gelen Org. Ergin Saygun, Bilgi Destek Planı, Lahikası ve Lahika Hareket Planı'nı hazırlattırmış, bir sürü kişi ve kurumu fişleyerek, bazı sivil toplum örgütleri ve AK Parti iktidarını hedef almıştı. (Bu istikamette iddialar var) Hasan Iğsız Paşa da, Genelkurmay 2. Başkanlığı'na atanınca, selefinin yolundan gitti. O da, iddiaya göre, İrtica ile Mücadele Eylem Planı direktifini verdi; bir de İnternet Andıçı hazırlattırdı.
Bütün bunları yazmamın sebebi: Kimse ne askeri, ne de Türk Silâhlı Kuvvetleri'ni yıpratmak istiyor. Ama bazı ordu mensupları yanlış yaptıysa, elbette onların üzerine gidilecek.
Önce Işık Koşaner, sonra, Necdet Özel Genelkurmay Başkanı olacak. Bu iki orgeneralin de mazisinde siyasete müdahale göze çarpmıyor. Türkiye güvenli sularda ilerliyor.

Bu yazı http://www.tumkoseyazilari.com/yazar/nazli-ilicak/12-08-2010-kosaner-ve-ozel-hakkinda-dusunceler.html linkinden alınmıştır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder