23 Haziran 2011 Perşembe

Dolar ve altın fiyatları ne olacak?

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu dün politika faizlerini değiştirmedi ve oranı yüzde 6.25 olarak tuttu. Merkez, mayısta fırlayan işlenmemiş gıda fiyatlarının haziran ayında belirgin bir düşüş göstereceğini belirtti. Yani Merkez, bu düşüşün, yıllık enflasyonu, en son beklenti olan yüzde 5.6 ile 8.2 aralığındaki yüzde 6.9'da tutacağını öngörerek faizleri artırmadı.
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu "Faizleri artır" baskılarına rağmen faizleri artırmayarak doğru olanı yaptı. Hatta faizleri 0.25 puan indirseydi, belki daha da iyi olurdu.
Gelelim Amerikan dolarında dünkü artışın nedenine... Dün Merkez'in kararının ardından Dolar / Türk parası paritesi serbest piyasada 1.6345 seviyesine kadar yükseldi. Halbuki doları yükselten Merkez'in kararı değildi. Merkez'in kararı, siyasi gelişmelere rastladı. Bağımsız milletvekillerinin, Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin düşürülmesi nedeniyle TBMM'ye girmeyeceklerini açıklamaları ve milletvekili seçilen Ergenekon Davası sanıkları Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay'ın tahliye taleplerinin reddi siyasi gerginlik beklentisiyle dolara alım getirdi.
Yine de doların fazla yükselmesi beklenmiyor. Çünkü döviz mevduat hesaplarında toplam 128 milyar dolar var. Doların yükselmesi halinde kâr satışları gelecektir. Bu yüzden de Dolar / Türk parası paritesinin 1.610 ile 1.650 bandı arasında değişmesi bekleniyor. Siyasi gerginliğe bağlı olarak bir miktar yukarı da gidebilir.
Peki altın fiyatları ne olacak? Altın fiyatları, dünya para sistemine olan güvensizlik devam ettiği sürece yüksek seyredecek. Amerikan Merkez Bankası gevşek para politikasını sürdürüyor. Uzun bir süre daha bu politika terk edilmeyecek. Çünkü ABD'de yüzde 9.1 oranına ulaşan işsizlik yüzde 8.5 seviyesine gerilemeden faizlerin artması pek beklenmiyor. İşte bu nedenle, dün 1.522 dolar civarında seyreden altının ons (31.1 gram) fiyatının, bu yıl sonunda 1.690 dolara ulaşacağını tahmin eden yatırım bankaları var.
Türkiye'de altın fiyatlarının seyrine gelince... İç piyasada altın fiyatları, Türk parasının yabancı para birimleri karşısındaki değerine bağlı olarak değişiyor. Aralık 1995'te 5 lira olan Cumhuriyet altınının satış fiyatı dün 546 liraya kadar yükseldi. Bundan sonra da Cumhuriyet altınının fiyatı, "döviz, Türk parası ve yurtdışı altın fiyatlarına" bağlı olarak değişecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder