27 Haziran 2011 Pazartesi

İşlem tamam kurultay kapıda

Bile bile lades
Şaka gibi
Sorumlusu kim?
önceki haber
sonraki haber
CHP'de görevden alınan 20'ye yakın il başkanı bugün-yarın bir basın toplantısı düzenleyecek. Kamuoyuna, olağanüstü kurultay için "yeterli imza alındı" açıklamasını yapacak.
Toplanan imza sayısı, şimdiden 603'ü buldu.
630'a ulaşınca işlem tamam olacak. İstanbul'un 140 delegesinden 74'ünün imzası alındı. Ankara'daki 56 delegeden 50'si olağanüstü kurultay için imza verdi. Kemal Anadol'un yaptığı çalışma sonunda 48 İzmir delegesinden 30'u imza için notere götürüldü.
Bunların içinde önemli isimler de var.

CHP'li belediye başkanlarının büyük bölümünden imza alındı.
Hiç imza vermeyen sadece iki il kaldı; Şırnak ve Hakkari. Diğer illerden bir-iki tane de olsa imza alındı. Mesela Ardahan'dan bir delege imza verdi.
Bir de gelecek imzalar var. Şimdi sıkı durun CHP'de olağanüstü kurultay için 3 genel başkan yardımcısı da imza atacak. Taslak listede "imza verecekler" içinde 13 Parti Meclisi üyesi, 13 Yüksek Disiplin Kurulu üyesi ve 35 milletvekilinin isimleri yer alıyor. Bu yüzden "imzalar şimdiden hazır" denilebilir.
Üstelik, sayı 630'a ulaştığında tereddütlü olan pek çok ismin de notere giderek imza vermesi bekleniyor.
CHP Genel Merkezi ise, bu gelişmelerden çok fazla haberdar değil...
CHP Genel Merkezi'nden bir anket kuruluşu adına delegelerin cep telefonları aranıyor. Telefonu açan delegelerin karşısına bir kayıt çıkıyor:
- Kurultay istiyorsanız 1'i, kurultay istemiyorsanız 2'yi tuşlayın.
Ardından 207 40 00 numaralı aynı telefondan delegeler tekrar aranıyor:
- Yapılan anket çalışması ile CHP Genel Merkezi'nin ilgisi yoktur.
CHP Genel Merkezi'nin amacı, delegenin eğilimini belirlemek. Ancak, delegenin büyük bölümü tavrını belli etmediği için, Genel Merkez tarafından sağlıklı sonuç alınamıyor.
Bu arada "topun ağzında" olduğunu bilen Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin de delegeleri tek tek arıyor; imza vermemelerini istiyor. Yapılan görüşmelerde 1,5 yıl sonra yapılacak olan mahalli seçim için başkanlık, belediye ve il genel meclisi üyeliği vaatleri havada uçuşuyor.
Şu günlerde CHP kurultay delegelerinin değeri hayli yüksek!
Tabii, Gürsel Tekin ve çevresi tarafından yapılan "disiplin tehditlerini" saymazsak.

***

CHP'de imza toplama çalışmaları iki ayrı koldan yürütülüyor. Bir tarafta Önder Sav ve ekibi, diğer yanda da Deniz Baykal var.
Ancak, Sav ekibinin bir bölümü Baykal'la birlikte görülmekten ciddi rahatsızlık duyuyor.
İmzacılar, yürüttükleri harekete "örgütörgüt" adını vermiş durumdalar. Önümüzdeki günlerde basının karşısına çıktıklarında bunun sebebini de açıklayacaklar:
- Bizim hareketimiz, ne Deniz Baykal'ı, ne de Önder Sav'ı yönetime getirme hareketi değildir. Biz, Genel Merkez tarafından dışlanan ve budanan örgütü temsil ediyoruz. Bu yüzden, hazırlayacağımız listelerde Baykal'a da, Sav'a da yer vermeyeceğiz. PM listemize örgüt dışından tek bir isim almayacağız.
Ardından ekleyecekler:
- Bu hareket, kesinlikle Kemal Kılıçdaroğlu'na karşı değildir. Bizim hedefimizdekiler CHP Tüzük ve Programını kabul etmeyen PM üyeleridir.
Peki kim bu isimler?..
Listenin başında Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin yer alıyor. Hemen altında "Tekke ve zaviyelerin kapanması iyi olmadı" diyen PM üyesi Bülent Kuşoğlu var. "Atatürk'ün bekçisi olmayı bırakmalıyız" açıklamasını yapan Genel Başkan Yardımcısı Sena Kaleali de topun ağzında.
Fethullah Gülen Hocaefendi'yi öven PM üyesi Muhammet Çakmak ile BDP'ye yakın politikalar izleyen Genel Başkan Yardımcısı
Sezgin Tanrukulu da hedefte.
Bu arada Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu da karşı hamleyi yaptı. CHP'nin eski kurmaylarından Ali Topuz'u yanına aldı.
Kılıçdaroğlu, kurultay öncesi Topuz'un deneyimlerinden yararlanmak istiyor.
Kılıçdaroğlu, ayrıca Ali Topuz'a CHP'nin yeni parti tüzüğünü yazdırıyor. "Kurultaylar Partisi" olarak adlandırılan CHP'de yeni bir olağanüstü kurultay kaçınılmaz görünüyor. Muhalifler, en geç 6 Temmuz'a kadar toplanan imzaları CHP Genel Merkezi'ne teslim edecekler ve takvim işlemeye başlayacak.
Şimdiden görünüyor ki, Ana Muhalefet Partisi CHP'de Parti Meclisi için kıyasıya bir savaş yaşanacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder