13 Haziran 2011 Pazartesi

Kimin seçim tahmini ne kadar tuttu?

Seçim sonuçlarını izlerken, Türkiye genelinden çok, sanki kendimde bu illerden seçime girmişçesine, büyük bir heyecanla, Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa ve Malatya’daki milletvekili dağılımını takip ettim.
Nabız tutmak için bu illere gitmiş ve başta yerel basın ve siyasi partilerin temsilcileri olmak üzere, sivil toplum örgütleriyle görüşmüştüm.
Hemen her partinin söylemi farklıydı. Abartı hepsinde vardı. Ama şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki görüştüğüm kişi ve kurumlar arasında en isabetli tahmini, yerel gazeteciler yaptı. Resmi sonuçlara en yakın tahmini onlar gerçekleştirdi. Benim kılavuzum da onlar olduğu için yüzde 95’e yakın bir doğruluk payı ortaya çıktı.

Bakan dopingi işe yaradı
Ak Parti’nin, eski ve mevcut bakanlarını, kendi seçim bölgelerinde değil de farklı illerde görevlendirmesi, müthiş etkili oldu. Örneğin Şanlıurfa ve Gaziantep’te Faruk Çelik ve Hüseyin Çelik faktörleri olmasaydı, bu sonuçlar zor alınırdı. Aynı etki İzmir, Antalya ve diğer kentlerde de görüldü.

Tahmin ve sonuçlar
İşte seçim öncesinde yazdıklarım, resmi sonuçlar ve değerlendirmeler:

Hatay
Tahmin: “12 Haziran’da seçim sonucu sürpriz olmayacak kentlerden birisi de muhtemelen Antakya. Bir önceki seçimde tablo 5, 3, 2 şeklindeymiş. Şimdi gazetecilerden sivil toplum örgütlerine, sokaktaki vatandaştan esnafa kadar kime sorsanız, sanki sözleşmişçesine hepsi aynı sonucu söylüyor: Dört, dört, artı bir, artı soru işareti. Yani 10 milletvekilliğinin 4’ü Ak Parti’ye, 4’ü CHP’ye 1’i de MHP’ye, 10’uncu milletvekili de her üç partiye gidebilir diyorlar. Ak Parti’ye yakın olanlar Ak Parti’ye, diğerlerine yakın olanlar da diğerlerine diyor. Peki bunun dışında bir sürpriz olabilir mi? Çok fazla ihtimal verilmiyor. Mevcut 10 milletvekilinden 8’i listeye girememiş. Bu durum, küskünler yaratır mı sorusuna evet diyen çıkmadı. CHP’nin önceki seçimlerde aday tercihi yüzünden çok oy kaybettiği, içine kapanıklıktan kurtulduğu ve bu seçimde doğru adaylarla yola çıkarak ivme kazandığı her fırsatta dile getirildi.
Resmi Sonuç: Ak Parti: 5, CHP: 4, MHP: 1.
Değerlendirme: CHP, Hatay’da kabul gören bir liste çıkartmanın avantajını yaşadı.

Malatya
Tahmin: “Malatya’da daha önce 7 milletvekili varken şimdi 6’ya düşmüş. Önceki 7 milletvekilinin 6’sı AK Parti’nin, biri de CHP’nin. Şimdiki 6 milletvekilinin dağılımı konusunda ise hemen her kafadan farklı bir ses çıkıyor. Partililer, kendilerine şans tanıyor. Örneğin AK Parti 5, 1 ya da 6, 0 derken, CHP ve MHP en az ikişer milletvekiline kesin gözüyle bakıyor. Peki, gazeteciler ne diyor? Onların ortak görüşü, 4 ya da 5 beş Ak Parti, birer de CHP ya da MHP yönünde. Ak Partili Ömer Faruk Öz, Malatya’da en sevilen politikacılardan birisi. Sandığa gelme oranı yüzde 80’i aşarsa 6-0 biz kazanırız diyor. Ama katılım oranı azalırsa 5’e düşeriz derken bu kaygısını dile getiriyor.
Resmi sonuç: Ak Parti 5, CHP: 1.
Değerlendirme: CHP Malatya’da da liste kurbanı. Malatya çok sevdiği Ak Parti 5. sıra Adayı Öz’ü sandığa göndermenin mutluluğunu yaşıyordur eminim.

Şanlıurfa
Tahmin: “Şanlıurfa’da CHP yok gibi. Devlet Bakanı Faruk Çelik aday gösterilmeden önce, Ak Parti, 3, 4 milletvekili zor çıkartır gözüyle bakılan Şanlıurfa’da şimdi, tahminler tümüyle değişmiş. Buna bir de CHP’nin “yanlış aday” belirlemesine yönelik şehir efsanesi eklenince, ortaya CHP’siz bir tablo çıkmış. Hemen her kesimden o kadar çok isimle görüştüm ki, CHP’ye şans tanıyan yok gibiydi.”
Resmi Sonuç: Ak Parti: 11, Bağımsız: 1
Değerlendirme: Faruk Çelik, öylesine etkili oldu ki, bağımsızlar bile en az ikiden söz ederken tek milletvekili çıkartabildi.

Gaziantep
Tahmin: “Gaziantep’in daha önce 10 milletvekili vardı. Bunlardan 7’si Ak Parti, 2’si CHP, 1’i de MHP’nindi. Bu seçimde milletvekili sayısı 12’ye yükseldi. Dağılımın nasıl olacağına yönelik tahminler ise partiden partiye değişiyor. Hemen herkes olaya kendi penceresinden bakıyor. Ama en çok kabul gören iki tahmin var. Bunlardan ilkinde 7 AK Parti, 3 CHP, 1 MHP, 1 de Bağımsız şeklinde. Ak Partililere göre bu sayı kendi lehlerine 8’e, 9’a da yükselebilir.”
Resmi sonuç: Ak Parti: 9, CHP: 2, Bağımsız: 1
Değerlendirme: CHP listesi hiç benimsenmemişti. Celal Doğan’ın son dakika desteği de 3’üncü milletvekili çıkartmaya yetmedi. Hüseyin Çelik’in gayretleri boşa gitmedi.
Özetin özeti: Çalışan kazandı. Ak Parti, çok çalıştı karşılığını aldı. CHP’deki kafa karışıklığı hâlâ devam ediyor. MHP her şeye rağmen varım dedi. Sürprizi ise bağımsızlar yaptı...

1 yorum:

  1. Çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı denetçileri firmalara denetime gidiyorlar. İşçilere "biz sizin hakkınızı koruyoruz " diyerek işçi işveren çatışması yaratarak ekonomi düşmanlığı yapıyor.

    YanıtlaSil