30 Temmuz 2011 Cumartesi

Altın fiyatlarını neler etkiler?

 31 Temmuz 2011, Pazar

Faizin, altın fiyatına etkisi var mı?
Son dönemde altın fiyatlarındaki artışın nedenlerini genelde risk ve belirsizlik olarak tanımlasak da, detaylarına bakmak gerekir. Hükümetlerin alacağı ekonomik tedbirlerin başarılı olması ve uygulanan sıkı para politikaları, bireylerin ulusal paraya olan güvenlerini artıracak, ulusal paranın değer kazanmasıyla birlikte faiz oranlarının düşmesine neden olacaktır. Böylelikle faiz, parasının değerini korumak ve artırmak isteyen yatırımcı için cazibesini kaybedecektir. Böyle bir ortamda altın, yatırımcının karşısına bir alternatif olarak çıkar. Altın değerini her zaman koruyan ve her yerde geçerli bir yatırım aracıdır.

Enflasyonun etkisi nedir?
Enflasyon ortamında bir ekonomide ulusal paranın değeri düşeceğinden, alternatif yatırım araçlarına talep artar. Enflasyon beklentisi içinde olan bir ekonomide vatandaşlar varlıklarının değerini korumak için faiz, altın, gayrimenkul gibi yatırım araçlarına yöneleceklerdir. Altına olan talep, altın fiyatlarını da yükseltecektir. Enflasyon ortamında vatandaş alım gücünün azalmasına paralel olarak elindeki mevcut altınları satarak paraya çevirmek yoluna giderse bu durum altın fiyatlarını düşürücü bir etki yaratır.

Döviz de etkili oluyor mu?

Günümüzde yatırımcıların çoğu Amerikan dolarını ve altını, belirsizliğin arttığı dönemlerde güvenilir birer yatırım aracı olarak görmektedir. Vatandaşın tek amacı elindeki paranın değerini korumak iken, büyük yatırımcılar yatırım yaparken altın ve döviz arasındaki ilişkiye dikkat etmek zorundadır. Altın ve dolar arasındaki ters ilişki günümüzde gözlenen genel bir durumdur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder