10 Ağustos 2011 Çarşamba

Cinsel hayat ve Ramazan

Uzun süreli açlık ve gecelerin kısa olması nedeniyle Ramazan'da çiftler arasında cinsel isteksizlik görülebilir.
Günlük hayatımızda bazı sorunlarımızı paylaşır, bazılarını ise paylaşmayız-paylaşamayız. Paylaşılamayan konuların başında cinsel hayat ile ilgili sorular gelir. Ramazan Ayı'nı yaşadığımız şu günlerde 11 aylık tüm alışkanlıklarımız gibi cinsel hayatlarla ilgili değişikliklerde söz konusu olur. Özellikle cinsel hayatlarında ortaya çıkan farklılıklar kişilerin ruhsal durumunu hızlı etkilediğini düşünürsek, bu konuda ortaya çıkabilecek farklılıkları bilmek, beklentilerimizi doğru belirlememizi sağlar. Gereksiz huzursuzluk, can sıkıntısını engeller.

Ramazan Ayı'nda eşler cinsel ilişkiye girebilir mi?

Bu sorunun cevabını veren din adamları, iftar-sahur arasında cinsel ilişkiye girmenin sakıncası olmadığını ifade ediyorlar. Beden açısından da oruç süreci sonrası cinsel ilişkiye girmeye engel bir durum yoktur.

Oruç tutmak cinsel ilişkiyi olumsuz yönden etkiler mi?
Bu kişiden kişiye bağlı olarak değişir. Gerek ruhsal olarak istek, gerekse bedensel olarak yeterlilik söz konusu ise eşlerin ortak isteği ile cinsel ilişki gerçekleşebilir. Ancak sıcak mevsim, 16 saatten uzun süren yememeiçmeme durumu, iftar sonrası bedende meydana gelen değişiklikler ve toplam 7-8 saatlik gece süresi dikkate alındığında Ramazan öncesi alışkanlıkların değişebileceğini tahmin etmek hiç de şaşırtıcı olmaz.

Oruç tutarken "cinsel isteksizlik" artar mı?
Artabilir. Öncelikle konunun ruhsal boyutu ile ilgilidir. Eğer oruç tutan kişiler iftar sahur arasında cinsel ilişki kurmalarının serbest olduğunu bilmiyorlarsa, hatta günah olduğunu biliyorlarsa isteksizlik olması kaçınılmazdır. Bununla beraber özellikle uzun gündüz-kısa gece, sıcak gündüz, bedenin ortalama alışkanlıklarının yeni bir hal alması, yemek yeme ve sıvı tüketme alışkanlıkların farklılaşması özellikle Ramazan Ayı'nın başlangıcında cinsel isteksizliği arttırabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder