25 Haziran 2011 Cumartesi

Bu elbise dar geliyor

Mal ve hizmetlerin internet üzerinden gerçekleştiği bir dünyada ticaret hayatını 1930’lardan kalma yasayla düzenleyemezsiniz. Türk Ticaret Kanunu o nedenle yenilendi, çağın gereklerine uygun hale geldi.
İş dünyasının önde gelen kurumları, temsilcileri aracılığıyla değişim ihtiyacını, yasaya muhalefet eden CHP ve MHP’ye anlattı.
İki parti ikna oldu ve normal koşullarda Meclis’ten geçmesi bir yılı bulacak yasa, değişim ihtiyacının açıkça kendini göstermesi sonucu 5 gün gibi kısa zamanda görüşülüp kabul edildi.
Türkiye’de ticaret hayatının günün gerçeğine uygun şekilde yoluna devam etmesi, dünyayla rekabet etmesi için bu değişiklik kaçınılmazdı.
Siyaset kurumu bu gerçeği gördü ve gereğini yaptı.
Bugün başta Anayasa olmak üzere, gerek siyaseti gerekse hak ve özgürlüklerin kullanımını düzenleyen yasalarda günün koşullarına uygun düzenlemeler yapılması, yeni metinler hazırlanması gerekiyor.
Ticaret Kanunu nasıl ticaret erbabının ilgilendiriyorsa, bu yasalar da tek tek yurttaşları ilgilendiriyor, onlar da her fırsatta değişim talebini gündeme getiriyor.
Siyaset kurumu da bu değişim talebini görüyor ancak taraflar henüz bu amaçla biraraya gelebilmiş değil.
Kabul etmek gerekir ki, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun buradaki tutumu olumlu ve yapıcı.
Seçim sonrası ortaya çıkan tablo, gelecek adına umut veren bir durumu yansıtıyordu.
Türkiye’nin tüm siyasi renklerini yansıtan bir Meclis ortaya çıkmıştı.
Ancak Yüksek Seçim Kurulu’nun Hatip Dicle, ağır ceza mahkemelerinin tutuklu vekiller ile ilgili kararları bu tabloyu gölgeledi.

İlk bakışta ortada karamsar bir tablo var ama bu aynı zamanda bir fırsat tablosu, çünkü sistemin bugünkü haliyle işlemediği, arıza yaptığı ortaya çıktı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül dün yaptığı açıklamada bu gerçeğin altını çizdi. Gül, ‘’TBMM’nin kompozisyonu ve seçmenlerin yüzde 95’ini aşan temsil oranı, çözüm bekleyen sıkıntılarımızın elbirliğiyle aşılması için büyük bir şans olarak görülmelidir” dedi.
Bugün karşı karşıya kalınan hukuk temelli sorunların, Türkiye için fırsata dönüştürülebileceği kanaatinde olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Türkiye’de de hukuk kurallarının zamanla ihtiyaçlara cevap veremez hâle geldiğini ve kamu vicdanıyla bağdaşmayan sonuçlar doğurabildiğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, “Söz konusu sorunların çözüm için bir fırsat olarak görülmesi ve demokratik standartlarımızı yükseltecek yeni bir anayasa hazırlanarak kısa sürede hayata geçirilmesi kaçınılmaz hâle gelmiştir” dedi.
Evet, önümüzde krize yolaçabilecek sorunlar var ama adım atılmaz, görmezden gelinir, çözümü ertelenirse.
Oysa bugün herkes sorunları görüyor, çözüm yollarını biliyor.
Eğer demokrasiye inanıyor ve saygı duyuyorsak, çözüm için doğru ve tek adresin Meclis olduğuna inanmalı ve burada çözüme bir şans vermeliyiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder