1935'lerden bu yana, Türkiye'nin hiçbir işi beceremeyen, az gelişmişliğe mahkum bir ülke, İslamiyet'in de gericiliğin ve geri kalmışlığın baş müsebbibi olduğu tespitiyle büyütülmüşüz... Batı ise her bakımdan bizden üstün ve lider... Biz onlara ne kadar benzersek o kadar adam oluruz.
Bizi itip kakmaları, 'düşün eteğimizden!' diye aşağılamaları hiç önemli değildir; ancak onlar gibi olursak 'kurtulabiliriz'... O nedenle bütün başarılarımız 'tesadüfi', bütün güzellikler (İstanbul caddeleri ve duble yollardaki çiçek şöleni dahil) lüzumsuzdur... Batı'yı hayranlıkla izlemekten başka şansımız yoktur... Doğu'yu keşfetmiş onca Batılı entelektüelden, örneğin lafın gelişi Kant ya da Goethe'den söz edilse kulağımızın üzerine yatarız.
***
21 Haziran Salı günü bizim gazetede yer alan 'TOBB fakir İslam ülkelerine ticaret yapmayı öğretecek' başlıklı haber fotoğrafında duruşu ve söyledikleriyle dikkatimi çekmişti Attiye Hanım... Dün de kendisini kısa bir süreliğine de olsa, televizyonda gördüm. Attiye Navazish Ali, İslam Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri olarak Türkiye'ye daha önceki yıllarda da gelmiş...
NPQ Türkiye dergisinde 2 binli yılların sonlarında, özellikle 'Amerika Sonrası Dünya'yı öngörmeye çalışan Ferid Zekeriya'nın tespitleriyle daha da hareketlenen 'Batıdışı ve laiklik sonrası modernleşme' kavramını irdeleyen makaleleri bir ölçüde haklı çıkaran gelişmelere tanık oluyoruz... Attiya Hanım'ı da TOBB'un davetlisi olarak konuşma yaparken dün ekranda gördüğümde aklıma 2009 yılında rahmetli Halit Refiğ ile 'Üstünlük Asya'ya mı Kayıyor?' başlıklı NPQ Türkiye sayısını hazırlarken yaptığımız sohbet geldi. Rahmetli gülümseyerek demişti ki:
'NPQ'nun en yararlandığım yanı, bazı Asyalı seçkin insanların Türkiye hakkındaki bilgilerinin ne kadar sığ olduklarını görmek...'
Bu saptamasının ardından Batıdışı modernleşmeye örnek olarak gösterilen ülkelerden birinin, Malezya'nın eski Başbakanı Mohamad Mahathir'in 'Türkiye'nin Müslümanlar için model olamayacağı' yolundaki açıklamasına değinmişti.
***
TOBB, İslam Kalkınma Bankası (IDB) ile İslam Ticaret ve Sanayi Odası (ICCI) işbirliğinde başlattığı eğitimlerle Uganda'dan Suudi Arabistan'a kadar 21 İslam ülkesinin oda yöneticilerine ticaret yapmanın esaslarını öğretiyor. Sadece ticaret değil, üretim yapmayı da öğretecekleri yolunda beyanları var... TOBB Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu, 'Oda Akademisi' adıyla gerçekleştirilen eğitim programının açılışını yaparken çizdiği dünya tablosuna uygun olarak İslam ülkelerinin de hızla pozisyon alması gerektiğini söylüyor. İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) üyesi ülkeler arasındaki gelir farkı 220 katmış.
İslam Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Attiye Navazish Ali de Rifat Bey gibi İslam ülkeleri arasındaki ticaret hacminin düşüklüğüne dikkat çekip 2015'e kadar bu hacmin yüzde 20'ye çıkarılmasının hedeflendiğini belirtmiş. Attiye Hanım'a göre, ticaret yapacak alan çok, ancak bölünmüşlük ve bilgi paylaşımının yetersizliği konusundaki sorunların çözümlenmesi gerekiyor. TOBB'un eğitimi de bu sorunun hafifletilmesine yönelik atılan adımlardan biri olarak görülüyor.
Ecnebi aydınlarımıza inat, Rıfat Bey'in vizyonerliğindeki TOBB ekiplerini kutluyoruz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder